19 Nisan 2024 Cuma

Hayırlı Cumalarınız Olsun Türkiye Geneli; 18 Haziran 2021 Cuma Hutbesi

Hayırlı Cumalarınız Olsun
Türkiye Geneli; 18 Haziran 2021 Cuma Hutbesi

Türkiye Geneli Cuma Hutbesi;  "Müslüman Åžahsiyeti" 

Muhterem Müslümanlar! Ä°slam, insanı ÅŸahsiyetiyle inÅŸa eden bir dindir. Ä°slam’ın ortaya koyduÄŸu ilke ve deÄŸerler, bir yandan duygu, düÅŸünce ve davranışlarımızı inÅŸa ederken diÄŸer yandan da kiÅŸiliÄŸimizin olgunlaÅŸmasına katkı saÄŸlar. Hayatın anlam ve gayesine, varlığın kökeni ve serüvenine, bilginin kaynağı ve sıhhatine, iyi, kötü ve estetiÄŸe dair tüm sorular, Ä°slam’ın inÅŸa etmek istediÄŸi Müslüman ÅŸahsiyetinde cevaplarını bulur.

Aziz Müminler! Müslüman ÅŸahsiyetini oluÅŸturan en önemli imkân, dünyayı ve ahireti anlamlandıran imandır. Ä°man, kiÅŸiyi kulluk yolculuÄŸundaki savrulmalardan koruyup ebedî mutluluÄŸa ulaÅŸtıran en büyük hazinedir. Müslüman ÅŸahsiyetinin sapasaÄŸlam olmasında imandan sonra gelen, kulu Rabbine yaklaÅŸtıran ibadetler ve ibadetlerin somut neticesi olan güzel ahlaktır. KiÅŸinin maneviyatını besleyen bu iki deÄŸer, zihnini ve gönlünü Rabbine baÄŸlamış Müslümanın ayırt edici vasfıdır. Bu sebeple Müslümandan beklenen imanının göstergesi olan ibadetlere ve güzel ahlaka yönelmesidir. Çünkü ibadet, onun yaratılış gayesi ve kulluÄŸunun özüdür. Güzel ahlak ise zihnini inÅŸa eden ve ona ÅŸahsiyet kazandıran yüce davranışların tamamıdır.

Aziz Müminler! Kur’an-ı Kerim’de ÅŸöyle buyrulur: “Ä°çinizden Allah’ın lütfuna ve âhiret gününe umut baÄŸlayanlar, Allah’ı çokça ananlar için hiç ÅŸüphe yok ki, Resûlullah’ta güzel bir örneklik vardır.”1 O halde bize düÅŸen, Peygamber Efendimizin örnekliÄŸinden bir an olsun ayrılmamaktır. Tıpkı onun gibi, temelinde tevhid olan, ibadetlerle mayalanan, ahlakla olgunlaÅŸan bir duruÅŸ sergilemektir. Ä°slam’ın izzet ve ÅŸerefini kuÅŸanmak, zamana ve zemine göre deÄŸiÅŸmeyen saÄŸlam bir karaktere sahip olmaktır. Daima hayrın peÅŸinde koÅŸmak, hayırlı iÅŸlerde yarışmaktır. Haksızlığa, zulme ve ÅŸiddete asla meyletmemektir. BaÅŸta anne ve babamız, eÅŸimiz ve çocuklarımız olmak üzere hayat bulan her cana ÅŸefkat ve merhametle davranmaktır. Resûl-i Ekrem (s.a.s)’in buyurduÄŸu gibi, “Elinden ve dilinden hiç kimsenin zarar görmediÄŸi bir Müslüman”2 olabilmek için gayret göstermektir. Hutbemi Yüce Rabbimizin ÅŸu ayetiyle bitiriyorum: “Åžüphesiz ‘Rabbimiz Allah’tır’ deyip de, sonra dosdoÄŸru olanlar var ya, onların üzerine akın akın melekler iner ve derler ki: ‘Korkmayın, üzülmeyin, size dünyada iken vadedilen cennetle sevinin!’” 3

1 Ahzâb, 33/21.

2 Ä°bn Hanbel, VI, 22.

3 Fussilet, 41/30.

Din Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸü

Ãœye GiriÅŸi
Popüler Albümler
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
Piyasalar
Altın Dolar Euro Bist
2.496,94 32,5998 34,7920 9.431,16