29 Mart 2024 Cuma

Hayırlı Cumalarınız Olsun Türkiye Geneli; 4 Eylül 2020 Cuma Hutbesi

Hayırlı Cumalarınız Olsun
Türkiye Geneli; 4 Eylül 2020 Cuma Hutbesi

Türkiye Geneli Cuma Hutbesi;Ä°slam TemizliÄŸi Emreder

Muhterem Müslümanlar! OkuduÄŸum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz ÅŸöyle buyuruyor: “Åžunu iyi bilin ki Allah, çok tövbe edenleri ve içi dışı temiz olanları sever.”1 OkuduÄŸum hadis-i ÅŸerifte ise Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) ÅŸöyle buyurmaktadır: “Temizlik, imanın yarısıdır.”2

Aziz Müminler! Temizlik, tabiatın özünde ve insanın fıtratında var olan bir ihtiyaçtır. Ä°nsana yakışan; temiz, nezih, sade ve zarif olmaktır. Yüce dinimiz Ä°slam, temizliÄŸi imanın vazgeçilmez bir gereÄŸi olarak görür. Müminlere maddi ve manevi kirlerden arınmayı, hayatın her alanında pak ve temiz olmayı emreder. Kıymetli Müslümanlar! Temizlik, maddi olduÄŸu kadar, manevi anlamda da güzelliÄŸe eriÅŸmektir. Ruhu yoran ve gönül aynasını karartan manevi kirlerden uzaklaÅŸmaktır. Dış dünyamız gibi gönül hanemizi de tertemiz tutarak huzur bulmaktır. Temizlik, kul olduÄŸumuzu, yaratılış gayemizi unutturan her türlü hatalı tutumu terk etmektir. Kendimizi günah ve haramdan uzak tutmaktır. Öfke ve haset, kin ve nefret, yalan ve iftira, kibir ve riya gibi manevi hastalıklardan arınmaktır. Allah’ın rızasına, güzel ahlâka ve helâl olana yönelmektir.

DeÄŸerli Müminler! Manevi anlamda arınmaya gayret eden Müslüman, maddi temizliÄŸine de özen gösterir. Temiz yaÅŸamak ve saÄŸlığını emanet bilerek korumak, müminin erdemidir. Dininin direÄŸi, gözünün nuru olan namaza abdestle hazırlanan her mümin, en çok kirlenen uzuvlarını günde en az beÅŸ defa temizlemiÅŸ olur. Peygamber Efendimizden aldığı terbiye gereÄŸi, kiÅŸisel bakımına dikkat eder. Bedenini, giysilerini, evini ve çevresini temiz tutar.

Aziz Müminler! Resûl-i Ekrem (s.a.s), insanların çoÄŸunun deÄŸerini bilemediÄŸi iki nimetten birinin saÄŸlık olduÄŸunu söylemiÅŸtir.3 Özensiz davranarak saÄŸlığını tehlikeye atmanın sonucu elbette piÅŸmanlıktır. O halde, salgın hastalıkla mücadele ettiÄŸimiz ÅŸu günlerde, temizliÄŸe her zamankinden daha fazla dikkat edelim. Maske ve mesafe kuralına uyarak çevremize olan saygımızı, yakınlarımıza olan sevgimizi ve Allah’a karşı sorumluluÄŸumuzu gösterelim. Toplum saÄŸlığımızı en az kendi saÄŸlığımız kadar deÄŸerli görelim. Tedbirde ihmalin, Rabbimiz katında vebal olduÄŸunu unutmayalım.

1 Bakara, 2/222.

2 Müslim, Tahâret, 1.

3 Buhârî, Rikâk, 1.

Din Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸü

Ãœye GiriÅŸi
Popüler Albümler
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
Piyasalar
Altın Dolar Euro Bist
2.278,57 32,3145 35,1176 8.863,66