29 Mart 2024 Cuma

Gostivar Spor Hocası Oktay Dereli;

Gostivar Spor Hocası Oktay Dereli;

Türk futbolunun unutulmaz golcülerinden Oktay Derelioğlu, 1.5 yıldır Makedonya’da teknik direktörlük yapıyor. 2. Lig’de mücadele eden Gostivar ile ilk yarıyı yenilgisiz lider tamamlayan, 5 yıllık bir proje için bu ülkede çalışmalarını başarıyla sürdüren Oktay Hoca, uzaklardan Türk futbolunun röntgenini çekti, yaşadığı deneyimleri aktardı. İşte Derelioğlu’nun çok konuşulacak sözleri: “Burada federasyon ayağını yorganına göre uzatıyor, haddini biliyor, uçuk rakamlar yok. Borçlanma yapamazsınız. 4. Lig’e kadar bütün kulüpler şirketleşmiş. Doğru bir sistemleri var. Sıralamada Türkiye’ye eşdeğerler. 30’a yakın futbolcusu da Avrupa’nın önemli liglerinde top koşturuyor.”

Borcu Olan Zengin Olamaz

“Eljif Elmas gibi bir oyuncuları da 60-70 milyon Euro’lar edebiliyor. Bu coğrafya çok verimli. Arnavutluk, Kosova, Bosna.. Karış karış takip ediyoruz. Eljif Elmas gibi Vedat Muriç gibi çok sayıda yıldız adayı listemizde var ama maalesef bizi arayıp soran yok. İşin acı tarafı bu. Benim takımımda bile Süper Lig’de çok rahat oynayacak en az iki-üç futbolcu var. Bizim ülke yüksek transfer politikası üzerine dönüyor. Sadece dört büyük kulübün borcu 20 milyar TL’yi geçti. Bursaspor, Eskişehirspor amatöre koşuyor. Makedonya’nın yaptığını yapamıyoruz. Bizden zenginler çünkü borçları yok. Borcu olan zengin olamaz.”

“Futboldaki en büyük başarı kurumsal bir kulüp için kasa başarısıdır. Sonra sportif başarı gelir. Bizde değil bizde sportif başarı sonra kasa başarısı. Futbolseverler de bunu bakmıyor. O yüzden Bursa, Eskişehir gibi Avrupa çapında takımlar yok olmaya doğru gidiyor. Kaçınılmaz son bu. Bugün futbolu yönetenler bundan 10-15 sene sonraki nesillere bir şeyler bırakın. Derdimiz hala şampiyon kim olacak Bu şartlarda kim olacaksa olsun. Zaten yıllarca üç büyükler oluyor. 40 yıl sonra Trabzon olmuş. Böyle bir ülkesin. Neyi merak ediyorsun. Başka şeyleri merak etmemiz lazım. 4’te 1 bütçeye çeyrek final yarı final oynayan takımları tartışalım. 13 milyon Euro’luk bütçe ile Sporting iki sene önce içeride dışarıda Beşiktaş’a fark attı. 42 milyon Euro idi Beşiktaş’ın bütçesi. Bunu konuşalım.”

“Adaletsizlikten Pay İstiyorlar!”

“Herkes bencil. Bencil bir yapıdan ilerliyor. Federasyon başkanı da bir şey yapamaz. Kulüp başkanları hep bana derse TFF Başkanı da bu işin içinden çıkamaz. Herkes adaletsizlikten pay istiyor. Böyle bir ülkedesin. Sen ilk önce ayağını yorganına göre uzat. Hiçbir oyuncu 500-600 bin Euro’dan fazla etmez. Bütçe belirlemesi yok. Kısıtlamalar hikaye hep bir açık bulunuyor. Yapılıyor. Konuşulması gereken şeyler bambaşka.”

“Tarih Yazmak İstiyorum”

“Makedonya’ya gelmeye ilk önce çok sıcak bakmadım. Enes Usta bir yatırım yaptı. Her zaman teşvik etti. 1 puanda kulübü aldık, dedim düşebilir. Almayalım istersen, yatırım yapma dedim ama hiç önemli değil siz düşürmezsiniz dedi. Türkiye’de bulamadığım desteği kendisinden bulmuşumdur. Tamam dedim, zaten Türk toprakları. Bu bir artıydı bizim işimiz futbol biz futbol konuşuyoruz ama bu da bir artı oldu bizim için. İlk sene ligde kaldık, tesisleşmemize hız verdik, yapılanma ile ilk yarıyı yenilgisiz lider tamamladık. 15 maçta 11 galibiyet 4 beraberlikle. Devamını getirip sonlandırırsak 1919 yılında kurulmuş Gostivar’ı 37 yıllık süper lig hasretine son veririz diye düşünüyoruz. 5 yıllık bir proje bu. Geçen sene ligde kalma, bu sene ya da seneye süper lig. Oraya çıktıktan sonra kalıcı bir pozisyona gelme ve yukarılara oynama. Emin adımlarla gitmek istiyoruz. Futbol parayla saadetin olacağı bir iş değil. Avrupa’da ekol haline gelebilecek, her sene oralara katılacak, UEFA, olabilirse Şampiyonlar Ligi. Uzun bir süreç ama hedeflerimiz bu. Şampiyonlar Ligi müziğini Makedonya’da çaldırmak neden olmasın? Fatih Terim dışında Avrupa’da başarılı olmuş bir teknik adamımız yok. Ben de şampiyonluk yaşayarak tarihe geçmek istiyorum. Hedefim batıya ilerlemek. Burayı basamak kullanarak Almanya, İspanya hatta İngiltere’de takım çalıştırmak.”

“Jesus Başarılı Diyemem”

"Fenerbahçe’nin politikası, Galatasaray’ın politikası tamamıyla yanlış. Fenerbahçe 40 oyuncuya sahip. 36 oyuncu bildirmesi lazım 4 oyuncu bildiremedi. Bildiremediği oyuncunun maliyeti 20 milyon Euro. Ondan sonra Jesus’a iyi hoca diyemezsin. Benim tarzım değil. Bu şekilde amatör takımda bile kadro mühendisliği olmaz. ‘Bu gerizekalı ne diyor, Jesus’u kıskanıyor’ diyecekler. Benim olduğum kulüpte önce yollarım sonra alırım. Profesyonel bir kulüpte 28 maksimum, benim idealim 25-26. Budur. Bunu kimse tartışmıyor mesela. Neyi konuşuyor sahadaki sonuçları. Bir hafta oynattığı 8 oyuncuyu bir hafta sonra oynatmamak başarı diyor adam. Bunu diyenler var ya. Başarının ana teması istikrardır. İstikrar da oyuncuyu maksimum oynatmaktır. Başarılı olan bir 11 bozulmaz. Bu akıl tutulması gibi bir şey. Sonra Jesus başarılı diyor. Buna ben başarı demem.”

“Ürkiye'de Kıskançlık Var”

7-8 kulüp çalıştırdım hiç böyle bir ortam sağlanmadı, işler şansa kadere gidiyor. Bilinçli transferler, bilinçi yapılanma, bilinçli hoca seçimleri, sabırlı bir irade ortamı Türkiye’de yok. Hep kötü ortamlarda çalıştığım için belki bizde de hata vardır ama şunu biliyorum ki benim kariyerimdeki herkese şans verdiler ama bana vermediler. Benim için paradan daha değerli şeyler var. Sesimiz şu an cılız. 5 yıl bittiğinde haykıra haykıra sesimiz çıkar. Lobimiz yok. Ülke olarak Federasyon olarak bi lobi oluşturmamız lazım. Onu yapamadık. En azından Balkan ülkeleri, Türki cumhuriyetler, Arap dünyası en azından buralara hakimiyet kurabiliriz ama buralarda da yokuz.

Burada Ne İşin Var!

Türkiye’yi gözlerinde çok büyütüyorlar. Rakamları görüyorlar. Icardi, Mertens, Batshuayi, Weghorst gibi. Kimse içini bilmiyor. Batık kulüpler hepsi. Ama onların gözünde Türkiye ligi Almanya ligi gibi, Fransa ligi gibi. Burada da çok röportaj yapıyoruz gündemdeyiz. Neden Türkiye’de değilsiniz diye soruyorlar sizin gibi kariyerli isimler neden burada diye soru soruyorlar? İçimizde bi iş aşkı var. Futbol sevgisi var. Adamlar bu adamın kariyerine bak, paraya da ihtiyacı yoktur neden burada diyorlar. Belki olmayanı yapmak istiyorum. 37 yıldır süper lige çıkmayan bir takım işte, onu çıkarmak istiyorum. Bunları yaparsanız heykelinizi dikeriz gibi şeyler söylüyorlar. Bu beni mutlu ediyor.

“Kuntz Olsam Bırakırdım”

“Konuştuğun zaman kıskanıyor deniyor. Ben ülkemin ve Milli Takım’ın iyi olmasını isterim. Kuntz, Oktay, Ahmet, Mehmet’e bakmam. 8-10 senede bir şampiyonalara önemli organizasyonlara katılacaksak bu işin hiçbir şekilde iyi gittiğini söyleyemezi. Biz her turnuvaya katılmak zorundayız. Bu paralar var bizde. Bu paraları doğru yönetmek, doğru harcamak, doğru yönlendirmek lazım. Ben Kuntz’un yerinde olsam Faroe Adaları’na yeniliyorsam Lüksemburg’u yenemiyorsam orada durmam. Ben o gün istifamı verirdim. Faroe Adaları kim ya beni yenecek. Adamın biri itfaiyeci biri garson arada futbol oynuyorlar. Yapmayın ya. Ama yetkililer çok rahat konuşabiliyorlar. Sanki önemli bir durum olmamış gibi. Adamlar Milli Bayram ilan etti. Senin de milli yas ilan etmen lazım. Birileri de onun suçunu üstüne almalı. Ben Kuntz’tan istifayı beklerdim.”

“Serpil Hamdi Tüzün'ün Kıymeti Bilinmedi”

“Serpil Hamdi Tüzün benim için bir numaradır. Hala onun metotlarını kullanırım, söylemlerini kullanırım. Hocanın 20-30 sene önceki felsefesi daha yeni uygulanıyor. Bir taktiğin topun pozisyonuna göre olduğunu, top rakipte top sendeyken değil top hiç kimsedeyken ne kadar önemli olduğunu, ölü topta neler yapılması gerektiğini anlatırdı. Şimdi Dünya Kupası’nda bu şekilde oranlama yapmaya başladılar. Bu ülkede değeri bilinmeyen hocalardan biridir Serpil Hamdi Tüzün.”

“Genç İsimlerin Önü Açılmalı”

“Lionel Scaloni’ye bakın. İki maç için getirdiler 35-40 yılda kimsenin yapamadığını Scaloni yaptı. Helal olsun. Son derece başarılı son derece mükemmel. Hayat böyle bir şey. Bir hocanın önünü açmak ne kadar önemli. Onca kariyerli hocalar başarılı olamadı ama o yaptı. İyi futbolcu iyi teknik direktör olacak diye bir şey yok. Ama kariyer sana White Kart sağlar. Ha ben hiç kullanmadım hiç kullandırtmadılar bana.”

“Hayalim Var Ama Söylemem!”

“Hayalini kurduğum bir takım var Türkiye’de ama onun olacağını düşünmüyorum. O hayallere de girmek istemiyorum. İnsanlar çok kıskanç. Hemen bir olumsuz şey bulabiliyorlar. Ben kendi halimde mutluyum. Gostivar şu an benim için Avrupa’nın en büyük kulübü konumunda.”

“Golcüler Süper Ama Maliyetler…”

“Süper Lig’de çok kaliteli golcüler var. İcardi, Batshuayi, Weghorst, Valencia… Icardi mesela inanılmaz bir futbolcu. Messi, Mbappe, Neymar’ın yanında olduğu için şans bulamadı düşün. Ama çok maliyetli oyuncular. Bizim ligimizde üretilmesi lazım. Gelip, parlamış gitmiş kaç isim var? Sadece Vedat Muriç. Batshuayi’den, Valencia’dan ne para kazanırsın mesela? Scout sisteminin çalışmadığını gösteriyor.

Sistem maksimum 5+2 olmalı. Yabancı serbest falan olmamalı bizde. Gelen yabancıların kaçta kaçı kaliteli. Sadece kural gelmesi lazım. Borçsuz olan kulüp için yabancı serbest olmalı. O zaman yap. Ama normalde olması gereken 5+2. Bizi kaldıracak sistem şu anda bu. kulüpler artıya geçtiğinde istediği kadar yabancı alır.”

SÖZCÜ Alıntı:

Üye Girişi
Popüler Albümler
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
Piyasalar
Altın Dolar Euro Bist
2.278,57 32,3145 35,1176 8.863,66