16 Nisan 2024 Salı

YENİ

YENİ "TOPLULUKLAR HAKLARI" YASASI HAYIRLI OLSUN..Kuzey Makedonya Cumhuriyetinde nufüsu %20’nin altında olan toplulukların hakları yasası Mecliste oy çokluğu ile geçti. 

Kuzey Makedonya meclisi, bugün düzenlediği 130. Genel Kurul toplantısında %20’nin Altındaki Etnik Topluluklar Yasasını kabul etti. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TDP milletvekili Yusuf Hasan, 2011-2016 yılları arasında Sayıca Daha Az Olan Etnik Toplulukların Haklarını Geliştirme Ajansının müdür vekilliğini yaptığı dönemde yaptıkları çalışmalarda sorunları saptadıklarını ancak siyasi krizler nedeniyle 2019’un sonlarında bu yasanın meclise gelebildiğini söyledi.

Adalet Bakanlığının sunduğu yasa teklifinde saptadıkları eksikliklerin yasa değiştirgeleriyle daha kullanışlı bir hale gelmesini sağladıklarını belirten Hasan, “Geçen dönemde bu yasa işlevselliği ve üzerinde yapılması gereken değişiklikler ile ilgili büyük katkımız olmuştu, bugün ise Adalet Bakanlığı tarafından teklif edilen yasanın değiştirgelerle düzeltilmesinde 12 değiştirge ile katkımız olmuştur. Bu doğrultuda yasayla ilgili çalışmalarımızın emeği hem geçmişte hem de günümüzde hedefine ulaşmıştır” dedi.

Yasa değişikliğiyle sayıca daha az olan topluluklara yönelik ayrımcılık ve asimilasyonun önüne geçilmesi olarak görülüyor. Yasa teklifinin dördüncü maddesinde, etnik, dil, dil, ırk veya başka şekillerdeki herhangi bir doğrudan veya dolaylı ayrımcılığım yasaklandığı yer alıyor.

Yasa teklifinin altıncı maddesine göre ise anadilde eğitim almanın her kademede etnik toplulukların hakkı olduğuna vurgu yapılıyor.

Bununla birlikte Sayıca Daha Az Olan Etnik Toplulukların Haklarını Geliştirme Ajansının bütçesinin arttırılarak, denetleme ve analiz alanında daha etkin olması amaçlanıyor.

Emeği Geçenlere Teşekkürler....
..

Üye Girişi
Popüler Albümler
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
Piyasalar
Altın Dolar Euro Bist
2.482,50 32,4957 34,6136 9.645,01