28 Nisan 2024

Balkan Kongresi Bursa'da Devam Etti

Balkan Kongresi Bursa'da Devam Etti

 Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi ve Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen "1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi", Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu'nda yapılan törenle sona erdi. Kongrede, Balkan savaşlarının 100. yılında, Balkan ülkelerinde yaşanan göç durumunu, sorunlarını ve çözüm yollarını incelenerek dünya barışına dikkat çekildi.


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi bir çalışmanın gerçekleştirilerek "Balkanlar ve Göç" konusunun mercek altına alındığını söyledi. Dünya başkenti İstanbul ile tarih başkenti Bursa arasında yakın bağlar bulunduğunu belirten Başkan Altepe şunları kaydetti: "Göç, büyük yıkım. Balkanlar tarih boyunca stratejik topraklar, uğruna kavgaların yapıldığı, çok kültürlü yapısıyla tampon olan, büyük sıkıntıların yaşandığı önemli bir bölge özelliğindeydi. Bursa'nın nüfusunun çoğunluğu Balkan göçmeni. Toprakları bırakmak kolay değil, canını, neslini kurtarmak için yapılan zorunlu yıkım büyük bir meşakkat içeriyor. Göç bizim de ders almamız ve bugünlerin kıymetini bilmemiz gerektiğini hatırlatan bir durumdur." 


Altepe, kendi ailesinin de yaklaşık 100 yıl önce göçü yaşadığını ifade ederek, "Bursa, İstanbul ve Türkiye olarak her zaman Balkanlarda olmaya gayret ediyoruz. Ecdad yadigarı Balkanları boş bırakmıyoruz. Uzun yıllar oradan uzaktık ancak artık Türkiye destek gücünü yeniden kazandı. Balkanların yanındayız, etkinliklerimizi sürdürüyor ve işadamlarıyla birlikte oradaki çalışmalarımızı artırarak devam ettiriyoruz" diye konuştu. AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik de konuşmasında, "Bu topraklarda çok acılar çekildiğini biliyoruz. Bu acılar, Balkanlar için yapılan çalışmaların da desteğiyle dünya barışına katkı sağlayacaktır" dedi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Arslan da kongrenin barışa katkı sağlamasının önemine vurgu yaptı. Barışa önem verirken acıları unutmanın da mümkün olmadığını belirten Arslan, kurucu başkent Bursa'nın tarihte çok önemli olduğunu söyledi. Arslan, Balkanlara kökeni olan herkesin canlı birer arşiv olduğunu ifade ederek, tarihin anılarla günyüzüne çıkarılabileceğini ve bu anıların kayıt altına alınabileceğini tavsiye etti. 

Balkan Rumeli Konfederasyonu Başkanı Turhan Gençoğlu ise "Tarih boyunca göçler devam etmiş ve ortaya çıkan sorunlar çözülememiştir. Bu konu, uluslararası olduğunda büyük sorunlar ortaya çıkmakta ve çözülememektedir. Göç sorunlarının en çok yaşandığı ülke ise maalesef biziz. Göç sebebiyle gelenlerin sorunları, geride bırakılan eserler gibi pek çok konu uzun zaman çözüme kavuşturulamamıştır" dedi.

Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ayhan Bölükbaşı, göçün Balkanların kanayan yarası olduğunu belirtti. Bölükbaşı şunları söyledi: "Biz şu an buradayız ama göç bir yerlerde halen devam ediyor. Prof. Dr. Justin Mccarthy'nin dediği gibi dünyada en büyük soykırım Balkanlarda Türklere yapılmıştır. Bizler de bunu duyurmalıyız. 1,5 milyon insanımızı Balkanlarda katlettiler, 5,5 milyon insanımızı da göçe mecbur bıraktılar. Bursa, Evlad-ı Fatihan torunlarımızın yoğun yaşadığı bir şehirdir." 

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Başkanı Yüksel Özkan, 2012 yılının başından bu yana yapılan etkinliklerle Balkan göçünün hatırlatıldığını ifade etti. "Balkan savaşından Balkan barışına" temasıyla 2013 yılında da devam edecekleri çalışmalarla tarihte yaşanan büyük göçlerin, o bölgelerdi yaşanan sıkıntıların hatırlatılacağını dile getirdi. Konuşmaların ardından Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saime Yüceer'in başkanlığında gerçekleştirilen değerlendirme oturumunda, Prof. Dr. Ali Arslan, Prof. Dr. Mahir Aydın, Prof. Dr. Nedim İpek, Prof. Dr. Frances Trix, Prof.Dr. Sevim Piliçkova ve Prof.Dr.Kleanti Anovska konuyla ilgili görüşlerini dile getirdi. Programın sonunda Başkan Altepe, tüm katılımcılara plaket takdim etti.

internet
Üye Girişi
Popüler Albümler
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
Piyasalar
Altın Dolar Euro Bist
2.439,10 32,4898 34,7854 9.763,37