3 Mayıs 2024 Cuma

Bilge Kral Aliya Sergilendi

Bilge Kral Aliya Sergilendi

 Eyüp Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi tiyatro gösterileri ilgiyle izlenmeye devam ediyor.

Bosna'nın Bilge Kralı Aliya'nın hayatını anlatan tiyatro gösterisine; Gpstivarlılar Dernek Başkanı Orhan Sipahi, Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Öztaş izlemeye gitti.

Bilge Kral - Aliya oyunu, kanlı Bosna Savaşı'na ve Müslüman katliamına tanıklık ederek,  Aliya'nın İslami ve entelektüel kimliğini gözler önüne serdi.

1935'ten 2003'e geniş bir zaman ölçeğinde geçen oyun, bir yakın tarih okuması olarak da nitelendiriliyor. Derin bir emeğin, titiz bir dramaturjik çalışmanın ve sahnelemenin kullanıldığı Bilge Kral - Aliya oyunu; tüm insanları sevmeye çalışan bu unutulmaz lidere yakışır bir şekilde evrensele giden bir çizgide sahnelendi.

Antrakt Prodüksiyon'un yapımını üstlendiği; Elçin Gürler tarafından kaleme alınıp rejisini Volkan Sarıöz'ün gerçekleştirdiği oyunda, Akın Aydın, Sadettin Kanpalta, Tuna Gürcoşkun, Tuncay Tarhan, Metin Taşyağan, Yiğit Çelebi rol aldı.

Bilge Kral-Aliya oyununun başrol oyuncusu Sadettin Kanpalta, Avrupa'nın Bosna'yı yalnız bıraktığı bir anda Aliya'nın 21. Yüzyıl'a seslenerek fikirleri ve duruşuyla Müslümanların sesi olduğunu söyledi.

Mahkeme salonunda "Ben Müslümanım ve Müslüman olarak kalmaya devam edeceğim. Çünkü İslam benim için iyi ve asil olmanın en doğru ifadesidir" diyen Aliya'nın Avrupalı Müslümanlara çığır açtığını kaydeden Kanpalta oyunda, savaşın acımasızlığı ve Aliya'nın insani yönünü ön plana çıkartmak istediklerini söyledi. Kanpalta, sözlerini şöyle sürdürdü: "75 dakikada 80 yıllık bir hayatı, Bosna'yı ve Srebrenica katliamını anlatmaya çalıştık. Aliya'nın acılarına kimse dikkat çekmemişti. Ailesiyle mektuplaşmaları, özlemi, halkı ve ordusu için çektiği sıkıntılarına değinmemiz gerekiyordu." 

Oyunu izleyenler arasında olan, Aliya?nın kapı komşusu 73 yaşındaki Abdurrahman İsanoviç geçmiş günleri hatırladığını ve çok duygulandığını söyledi. İsanoviç "Türkiye o zamanlar bize çok yardım etti. Savaş sırasında ben de ülkeme yardım götürüp geliyordum. Bilge Aliya,  halkımızın hakkını aramak için Avrupa turlarına çıktığı zaman eşi ve çocuklarının yanına sık sık uğrardım. O her gittiğinde Eşi Halida Hanım bir şey olacak diye ardından çok ağlardı. İnşallah şimdi huzur içinde yatıyorlardır" dedi. 

Gösterinin soyunda seyirciler oyuncuları alkışladı.

Eyüp Belediye Haber Sitesi.

Üye Girişi
Popüler Albümler
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
Piyasalar
Altın Dolar Euro Bist
2.391,85 32,3675 34,6752 10.097,39