13 Mayıs 2024 Pazartesi

Eğitimciler Greve Ara Verdi

Eğitimciler Greve Ara Verdi

Makedonya'da, Eğitim, Bilim ve Kültür Sendikasının (SONK) başlattığı genel grev, bakanlıkla varılan anlaşma sonucu dünden itibaren askıya alındı.

Makedonya'da, Eğitim, Bilim ve Kültür Sendikasının (SONK) başlattığı genel grev, bakanlıkla varılan anlaşma sonucu dünden itibaren askıya alındı.

İlkokul ve liselerde bugünden itibaren dersler tutulmaya başlarken, SONK'un protestosu da iptal edildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan SONK Başajnı Yakim Nedelkov, dün akşam Eğitim ve Bilim Bakalığı'yla yapılan anlaşma sayesinde grevin askıya alındığını ve SONK ile bakanlık arasındaki görüşmelerin bundan sonra da süreceğini söyledi.

Bakanlıkla, ekstern sınav sonuçları kapsamında öğretmenlere verilen cezaların anlaşma sağlanan kadar ertelendiğini kaydeden Nedelkov, Mart ayının sonuna kadar ekstern sınav ve öğretmenlerin notlandırılmasıyla ilgili yeni bir modelin uygulanması için anlaşmya çalışacaklarını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla da anlaşmaya vardıklarını söyleyen Nedelkov, toplu sözleşme kapsamında, grev süresince tutulmayan dersler yüzünden maaş kesintileri olmayacağını sözlerine ekledi.

Nedelkov, "Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve SONK arasında öğretmenlerin maaşlarının diğer kamu çalışanlarıyla aynı düzeye çıkartılması için görüşmeler yapılacak. Biz, öğretmen maaşların kamu sektöründeki maaşlardan düşük olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Öğretmenlere verilen para cezalarının tamamen kaldırılmasını istediklerini ifade eden Nedelkov, bu konu hakkında yasa değişiklikleri tekliflerini de sunmak için hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

SONK ile Eğitim ve Bilim Bakanlığı, ayda en az iki kere bir araya gelerek bundan sonraki süreçte yapılacakları konuşacak.

SONK, öğretmenlerin maaşlarına yüzde 25 zam, ekstern sınav sonuçları nedeniyle öğretmenleri verilen cezaların kaldırılması, çeşitli para cezalarının kaldırılması, kültür çalışanlarıyla toplu sözleşme imzalanması gibi taleplerle yola çıkmıştı.

Eğitimciler, ikinci dönemin başladığı 20 Ocak'tan itibaren grevdeydi. 

Yeni Balkan Com

Üye Girişi
Popüler Albümler
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
Piyasalar
Altın Dolar Euro Bist
2.444,95 32,2234 34,9331 10.276,76