19 Mayıs 2024

Hayırlı Cumalar, Cumanız Mübarek Olsun; Türkiye geneli 26 Ocak 2024 Cuma Hutbesi;

*Hayırlı Cumalar, Cumanız Mübarek Olsun; Türkiye geneli 26 Ocak 2024 Cuma Hutbesi;* "Mülk Süresinin Mesajları"

*Muhterem Müslümanlar!* Bu haftaki hutbemizde Kur’an-ı Kerim’in altmış yedinci sûresi olan, “Tebâreke” diye bildiÄŸimiz Mülk sûresinden bahsedeceÄŸiz. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in uyumadan önce okumayı adet edindiÄŸi1 bu sûrenin mesajlarını yeniden hatırlayacağız.

*Aziz Müminler!* Mülk sûresi, yerlerin, göklerin ve bütün yaratılmışların yegâne sahibinin Allah Teâlâ olduÄŸunu haber veren bir fermandır. Cenâb-ı Hak bu sûrenin ilk ayetinde “Mülkü, hükümrânlığı elinde bulunduran Allah ne yücedir. O’nun her ÅŸeye gücü yeter.” 2 buyurmaktadır. Rabbimiz, Mâlikü’l-mülk’tür; mülkü dilediÄŸine verir, dilediÄŸinden alır. O, mutlak kudret sahibidir. Bize düÅŸen, Rabbimizin kudretine teslim olmaktır. O’nun yardımına, rahmetine ve affına her daim muhtaç olduÄŸumuz bilinciyle bir ömür sürmektir.

*Kıymetli Müslümanlar!* Mülk sûresi, fâni dünyanın imtihan yurdu olduÄŸunu bildiren bir beyandır. Sûrenin ikinci ayetinde ÅŸöyle buyrulmaktadır: “Allah, hanginizin iÅŸini daha güzel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.”3 Ayetten anlaşıldığı üzere bu dünyaya geliÅŸimiz de vademiz dolduÄŸunda bu dünyadan ayrılışımız da imtihanın gereÄŸidir. SaÄŸlık da hastalık da bir imtihandır. Sevinçler de üzüntüler de bir imtihandır. Mühim olan, bütün bu imtihanları iman, bilinç ve metanetle aÅŸabilmektir.

*DeÄŸerli Müminler!* Mülk sûresi, kâinatın yaratılışının ve eÅŸsiz bir denge üzere iÅŸleyiÅŸinin, Rabbimizin varlığına ve birliÄŸine iÅŸaret ettiÄŸini öÄŸretmektedir. Rabbimizin çaÄŸrısına kulak vermeyen inkârcıları çetin bir azapla uyarmaktadır. Bugün Müslümanları katleden, onları aç ve susuz bırakan inkârcılar da dünyada zilletten, ahirette cehennemden kurtulamayacaklardır. Onların mahÅŸer günü büyük bir piÅŸmanlık içinde söyleyecekleri tek söz, “KeÅŸke hakikate kulak verip aklımızı başımıza alsaydık” olacaktır. Ancak Rabbimiz, kıyamet günü onlarla konuÅŸmayacak, onların yüzlerine bakmayacak, onları temize çıkarmayacak ve elem verici ebedi bir azaba mahkûm edecektir.

*Aziz Müslümanlar!* Mülk sûresi aynı zamanda müminler için Allah katında büyük bir mükâfat olduÄŸunu müjdelemektedir. Bu müjdeye nail olmak isteyen müminler, Allah’tan hakkıyla sakınırlar. O’nun emirlerine hakkıyla riayet ederler, yasaklarından hakkıyla kaçınırlar ve Ä°slam ahlakını kuÅŸanırlar. O müminler ki, mazlumların çığlıklarına seyirci kalamazlar. Bir yandan savaÅŸ, diÄŸer yandan açlıkla mücadele eden baÅŸta Gazze halkı olmak üzere tüm mazlumların maruz kaldığı zulme karşı meÅŸru tepkilerini ortaya koyarlar. Zalimleri engelleyecek kadar boykotu büyütürler. Dualarını müminlerden eksik etmezler.

*Aziz Müslümanlar!* Mülk sûresi, gizlesek de söylesek de bütün sözlerimizi, kalbimizden geçenlerin tamamını Allah’ın bildiÄŸini haber vermektedir. Bize düÅŸen, elimizi, dilimizi, zihnimizi ve gönlümüzü Rabbimizin razı olacağı yollarda kullanabilmektir. Her türlü kötülükten uzak durmak, iyiliÄŸi ve hayrı yeryüzüne yaymak, kendimizi hesap gününe hazırlamaktır. Mülk sûresi, Allah’ın bize bahÅŸettiÄŸi sonsuz nimetlerini de hatırlatmaktadır. O, yeryüzünü bizler için yaÅŸanılır kılmıştır. YediÄŸimiz her lokmayı, içtiÄŸimiz her damla suyu bize O lütfetmiÅŸtir. Hakkı idrak edebilmemiz için kalbimizi, hakikati görebilmemiz için gözümüzü, doÄŸruyu iÅŸitebilmemiz için kulağımızı bize O emanet etmiÅŸtir. Bize düÅŸen, Rabbimizin bütün nimetlerine hakkıyla ÅŸükredebilmektir. Ne mutlu, Mülk sûresinin mesajlarını hayatına yansıtanlara. Ne mutlu, Rabbimizin istediÄŸi bir mümin olabilmek için gayret gösterenlere. Ne mutlu, iÅŸini en güzel ve en doÄŸru ÅŸekilde yaparak Allah’ın rızasını kazananlara. Hutbemi Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in ÅŸu duasıyla bitiriyorum: “Allah’ım! Senin kudretinle sabaha çıktık, senin kudretinle akÅŸamladık. Senin kudretinle yaÅŸar, senin kudretinle ölürüz. DönüÅŸümüz de ancak sanadır.”4

*1* Tirmîzi, Fedâilü’l Kur’an, 9.

*2* Mülk, 67/1.

*3* Mülk, 67/2.

*4* Tirmizî, Deavât, 13.

*Din Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸü*

Ãœye GiriÅŸi
Popüler Albümler
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
Piyasalar
Altın Dolar Euro Bist
2.504,53 32,2053 35,1156 10.369,87