5 Mayıs 2024

MATÜSİTEB'ten Tek Seçim Bölgesi Talebi

MATÜSİTEB'ten Tek Seçim Bölgesi Talebi

Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB), Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve  Makedonya Meclisi başta olmak üzere, büyükelçiliklere seçim yasasındaki değişik taleplerini iletti.

Makedonya'nın 6 seçim bölgesine bölünmesinin Türk toplumu ve diğer sayısı az olan toplumlara zarar verdiği kaydedilirken, "Mevcut seçim modeli büyük partilere daha büyük olanaklar sağlarken, küçük partilerin seçim öncesi koalisyon yapmadan milletvekili çıkarmasını, bu şekilde de mecliste bağımsız olarak hareket etmelerini engelliyor" ifadeleri yer verildi.

6 seçim bölgesinin ne tarihi ne coğrafi ne de demografik bir dayanağının olmadığını kaydedilen yazılı talepte, Türkler gibi Makedonya'nın her yanında yaşayan toplumların oylarının boşa gittiği belirtildi.

MATÜSİTEB'in seçim modelinin değişimi için sunduğu gerekçeler arasında, "62 bin seçmenli Türk toplumu, 6 bölgeli seçim modeli yüzünden kendi adaylarını seçemediği gibi daha büyük koalisyon ortaklarının insafına kalıyor. Eğer ki Makedonya'daki seçim modeli tek seçim bölgesi ve açık listelerle olsa, ülkede milletvekili seçilmek için gerekli olan oy sayısının 9 bin olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Türkler 7 milletvekili çıkartabilir" denildi.

Seçim organlarının sadece Makedon ve Arnavut üyelerden oluşması, seçmen kütüğü hakkındaki şüpheler, seçimlerde partilere eşit şekilde dağıtılmayan mali yardımlar ve her Makedonya vatandaşının oyunun eşit olması, MATÜSİTEB'in diğer gerekçeleri arasında yer aldı.

MATÜSİTEB'in Talepleri

Seçimlerin hür ve demokratik bir şekilde gerçekleştirilmesi için MATÜSİTEB şu taleplerde bulundu:

- Seçmen kütüğünün, yeni üyelerini seçileceği Devlet Seçim Komisyonu tarafından güncellenmesi. Şu anda seçmen kütüğü İçişleri Bakanlığı ve Devlet İstatistik Kurumunun kontrolü ve yetkisinde. Söz konusu kurumlar şeffaf çalışmadığı gibi Türklerin temsil oranı da çok az. Seçmen kütüğünün güncellenmesiyle 4 büyük partinin manipülasyonları sona erecek.

-Seçim organları siyasetten arındırılarak, üyelerinin Mecliste tüm partilerin uzlaşmasıyla seçilmesi. Eğer ki bu sağlanmazsa, Devlet Seçim Komisyonu, Yerel Seçim Birimleri ve seçmen kurulu üyelerinin, tüm siyasi partilerden ve hakça temsil ilkesiyle seçilmesi.

-Makedonya'nın açık listeler ve tek seçim bölgesi olması, seçim barajının yüzde 2 olması ve diasporanın oylarının tek seçim bölgesinde toplanması.

-Siyasi partilere yapılan yardımların eşit olması ve basın-yayın organlarında eşit şekilde yer alması.

Yeni Balkan Com 
Üye Girişi
Popüler Albümler
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
Piyasalar
Altın Dolar Euro Bist
2.390,60 32,3400 34,8790 10.237,02