30 Nisan 2024 Salı

Rumeli'den gelen lezzet

Rumeli'den gelen lezzet

İstanbul Eyüp Sultan'da bulunan Küçükvardar Rumeli Dondurma ve Tatlıcısı'nın kökeni isminden de anlaşıldığı gibi Rumeli topraklarına dayanıyor. Güler yüzlü çalışanlar tarafından sıcak karşılandığınız bu mekan, Eyüp Sultan'ın mütevazi yerlerinden biridir. Mekan işletmecilerinden Turan Küçükvardar, yeğenleri Özkan Küçükvardar ve işin mutfağında bulunan Erkan Küçükvardar ile birlikte çalışıyor. Mekan sahipleri; özellikle sütlü tatlı, pasta ve dondurmanın Rumeli ve Balkanlar ile ün kazandığını söylüyor.  

Firma, tatlıların yanı sıra, geleneksel ve gerçek meyve özlerinin bulunduğu dondurma çeşitleri imal ediyor. Sütlü tatlılardan tiramisu, tavuk göğsü, kazandibi, profiterol ve daha birçok lezzetin de üretimini kendileri yapıyorlar.

Mekanın işletmecileri, en çok beğenilen lezzetin sütlü tatlılardan kremalı (karamel, portakal, frambuaz, kivi ve çikolata soslu) trileçe olduğunu belirtti.

Kökeni Rumeli topraklarına dayanan işletme sahibi Turan Küçükvardar ile mütevazi dükkanlarındaki ürünler ve özellikle trileçe tatlısıyla ilgili konuştuk:

Ne zamandan beri bu işle ilgileniyorsunuz?

Biz 2009'dan beri bu dükkanı işletiyoruz. Ancak dedelerimiz eskiden beri Adriyatik'te tatlı ve dondurma işi yapıyorlarmış. Yani, bizimkisi dede mesleği sayılır.

Tatlılarınızı nerede ve nasıl koşullarda imal ediyorsunuz?

Eyüp ilçesine bağlı Alibeyköy'de imalathanemiz bulunuyor. Ürünlerimizi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı?nın denetim ve onay belgesiyle üretiyoruz.

En iddialı olduğunuz tatlının trileçe olduğunu söylediniz. Trileçe nedir, hangi kültüre aittir?

Üç sütlü, üç sütle yapılan tatlı anlamına gelen bu lezzet, İspanyol mutfağına aittir. Arnavutlar'ın da İtalyanlardan aldıkları iddia ediliyor. "Tri" Arnavutça'da "üç", "leçe" ise  "süt" demektir. Tatlı, üç sütlü anlamına gelen adını buradan alıyor. Ayrıca, trileçe tatlısını Çorlu, Edirne, İstanbul'da birçok restoran ve kafelere toptan olarak pazarlamaktayız.

Eskiden dedelerimiz, bayat ekmekleri değerlendirmek amacıyla üzerine süt dökerlermiş. Biz de buradan esinlenerek, bu tatlıyı geliştirmek için defalarca deneme yaptık; özel usta getirdik. Sonunda ideal lezzeti yakaladığımızı düşünüyorum. Trileçe yemek için şehir dışından dahi müşteriler dükkanımıza geliyor.

Trileçe tatlısı hafif olduğundan, kimi zaman diyet yapanlar tarafından da tercih ediliyor. Tatlıyı karamel, çikolata, portakal, kivi ve arzu ettiğiniz başka soslarla da deneyebilirler.

İnsanlar neden sizin dükkanınızı ziyaret etmeli?

Tüm ürünlerimiz günlüktür ve hijyen ortamında üretilir. Başka yerde aynı tadı yakalayamayacakları günlük sütle yapılan tatlılarımızı denemek için herkesi dükkanımıza bekleriz.

İstanbul'da yaşıyorsanız ya da bu güzel şehre bir gün yolunuz düşecek olursa, Eyüp Sultan'a uğrayıp Tarihi Eyüp Sultan Camisi'ni gezdikten sonra, Küçükvardar Dondurma ve Tatlıcısı'nı ziyaret edebilirsiniz. Güler yüzlü çalışanların sizi karşılayacağı bu mekanda taze meyvelerle yapılan güvenilir dondurmanın ve Rumelililer'in lezzetli sütlü tatlılarının tadına bakabilirsiniz.


Şube:

Küçükvardar Dondurma & Tatlı dükkan adres: İslambey Mahallesi Farih Korutürk Caddesi No:35 

EYÜP İSTANBUL 

Telefon: 0212 418 86 56

İmalathane: 

Karadolap Mahallesi Gazi Osman Paşa Caddesi Işık Sokak NO:5 / 7 

ALİBEYKÖY, EYÜP/ İSTANBUL

Telefon: 0212 626 58 45 


haberinicinden.com
Üye Girişi
Popüler Albümler
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
Piyasalar
Altın Dolar Euro Bist
2.439,53 32,3904 34,8015 9.992,45