17 Mayıs 2024 Cuma

Türkiye Geneli; 23 Mart 2018 Cuma Hutbesi;

Türkiye Geneli; 23 Mart 2018 Cuma Hutbesi;

Cumanız Mübarek Olsun, 
Hayırlı Cumalar;
Bu Hafta Cuma Hutbesi; İbadet Hayatımız ve Gönül Dünyamız

Cumanız Mübarek Olsun 
Aziz KardeÅŸlerim! Bizleri mübarek üç aylara yeniden ulaÅŸtıran yüce AllahÂ’a sonsuz hamdü senalar olsun. Dün gece Regaib kandilini hep birlikte idrak ettik. Dualarımızı, en içten bağışlanma dileklerimizi yalnızca OÂ’na arz ettik. 

Aziz KardeÅŸlerim! Muâz b. Cebel, genç yaÅŸta Ä°slamÂ’la müşerref olmuÅŸtu. Sahabenin önde gelenlerindendi. Peygamber Efendimiz (s.a.s) Muâz’ı çok sever, sevgisini dile getirir ve ona tavsiyelerde bulunurdu. Efendimiz yine bir gün bu genç sahabiye, “Allah’ın kulları üzerindeki hakkını ve kulların Allah üzerindeki hakkını biliyor musun?” diye sordu. Muâz, ‘Allah ve Resûlü daha iyi bilirÂ’ diye cevap verdi. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.s) “Allah’ın kulları üzerindeki hakkı, yalnızca OÂ’na ibadet etmeleri ve OÂ’na hiçbir ÅŸeyi ortak koÅŸmamalarıdır. Kulların Allah üzerindeki hakkı ise, kendisine ortak koÅŸmayan kimselere azap etmemesidir.”1 buyurdu. 

KardeÅŸlerim! Ä°nsanı eÅŸref-i mahlûkat olarak yaratan Yüce Rabbimiz onu üstün kabiliyetlerle donatmıştır. Kâinattaki her ÅŸeyi insanın hizmetine sunmuÅŸtur. En nâdîde özellikleri bahÅŸettiÄŸi insandan sadece kendisine kulluk etmesini istemiÅŸtir. AllahÂ’a kul olmak, ahlakımızı ve özgür irademizi kullanarak OÂ’na gönülden baÄŸlanmayı, her türlü imkân ve yeteneÄŸimizi OÂ’nun rızası uÄŸrunda kullanmayı, nefsin istek ve arzularını terk edip, RabbimizÂ’in koyduÄŸu kurallara uymayı gerektirir. “Allah’ın kulları üzerindeki hakkı” diye ifade edilen ibadet; insanı Rahman’ın huzurunda deÄŸerli kılan bir olgudur. 2 Ä°badet; itaattir, boyun eÄŸmektir, Cenab-ı HakkÂ’a teslimiyettir. Ä°badet; Allah’ın verdiÄŸi nimetlere şükretmektir. Kulun Rabbi ile iletiÅŸim kurmasıdır. Her daim Rabbine muhtaç olan insanın, aracısız bir ÅŸekilde halini OÂ’na arz etmesidir. Bunun için kul, Rabbinin huzurunda her duruÅŸunda, “Ancak sana ibadet eder ve ancak senden yardım dileriz”3 diyerek OÂ’na iltica eder. Kendi acizliÄŸini itiraf eder. OÂ’ndan yardım diler ve OÂ’na yalvarır. Ä°ÅŸte bu, ibadet bilincidir, kulluk ÅŸuurudur. Kul, bu bilinç sayesinde yaratılmışların en ÅŸereflisi olur. Dünyada mutluluk ve huzuru, ahirette de ebedi kurtuluÅŸu kazanır. 

Aziz KardeÅŸlerim! Ä°badetlerimiz, aynı zamanda bizleri her türlü kötülükten koruyan birer kalkandır. Allah’ın huzurunda secdeye varan, OÂ’nun rızası için oruç tutan, sadaka veren, tavaf eden insan, kibir, bencillik, haset, ihtiras gibi kötü duygulardan arınır. Ä°badet etmek ruhlarımızı kasvetten, sıkıntı ve üzüntülerin yıpratıcı tesirinden korur. Çünkü Rabbimiz, “Gönüller, ancak Allah’ı anmakla huzura kavuÅŸur.” 4 buyurur. Samimiyetle ibadet eden kul, her adımda rabbine yaklaşır; OÂ’na olan imanı, güveni, sevgi ve saygısı pekiÅŸir. Allah Resûlü (s.a.s), “İslâm beÅŸ esas üzerine kurulmuÅŸtur: Allah'tan baÅŸka ilâh olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resûlü olduÄŸuna ÅŸehâdet etmek, namazı kılmak, zekâtı vermek, haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.” 5 buyurarak öncelikle yapmamız gereken temel ibadetlere dikkatlerimizi çekmektedir. Bununla birlikte; her türlü iyilik çabası ve kötülüğe karşı yürütülen mücadele ibadettir. Bir kimseye güleryüz gösterip selam vermek ibadettir. KiÅŸinin anne ve babasına hizmet ve hürmeti, ailesinin maddi ve manevi ihtiyaçlarını temin etmesi, bir garibin gözyaşını silmesi, bir yetimin başını okÅŸaması, mazlumun ve maÄŸdurun yanında olması ibadettir. 

Aziz KardeÅŸlerim! Ä°badetin dünyevî beklentilerden ve gösteriÅŸten uzak olması kadar güzel davranışa dönüşmesi ve devamlılığı da önemlidir. Nitekim Yüce Allah Kuran-ı KerimÂ’de “Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et” 6 buyurmaktadır. Peygamberimiz (s.a.s) de “Allah katında amellerin en sevimlisi, az da olsa devamlı olanıdır.”7 buyurarak ibadette kararlı ve istikrarlı olmayı tavsiye etmiÅŸtir. Muhterem Müminler! Allah’ın bizlere emanet olarak verdiÄŸi hayatımız bir gün mutlaka sona erecek ve yapıp ettiklerimizden hesaba çekileceÄŸiz. Ömür sermayemiz tükenmeden önce yaÅŸamanın ve kul olmanın deÄŸerini bilelim. Ä°badetin huzurundan, bereketinden ve lezzetinden mahrum olmayalım. Hayatımıza ibadet bilinci ile anlam katalım. Rahmet, maÄŸfiret ve ibadet mevsimi olan mübarek üç ayları fırsat bilelim. Sabırla, şükürle, tevekkülle ibadete sarılalım. Namazlarımızı huÅŸuyla kılmaya devam edelim. Yüce kitabımız KurÂ’an’ı okuyalım ve rehber edinelim. Hayır kapılarımızı ardına kadar açalım, iyilikte yarışalım. Dillerimizi yalan, gıybet ve iftiradan, gönüllerimizi kin, nefret ve tefrikadan arındıralım. 

Hutbemizi Sevgili PeygamberimizÂ’in dilinden dökülen ÅŸu dua ile bitirmek istiyorum: “Allah’ım! Seni zikretmek, sana şükretmek ve sana güzelce ibadet etmek için bana yardım eyle.”8 

1 Buhâri, Cihâd, 46, Müslim, Ä°man, 48. 
2 Furkân, 25/77. 
3 Fâtiha, 1/5. 
4 RaÂ’d, 13/28. 
5 Buhâri, Ä°man, 2. 
6 Hicr, 15/99. 
7 Buhâri, Rikâk, 18; Müslim, Müsâfirîn 215. 
8 Ebû Dâvûd, Tefrîu ebvâbiÂ’l vitr, 26. 

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Ãœye GiriÅŸi
Popüler Albümler
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
Piyasalar
Altın Dolar Euro Bist
2.469,65 32,2244 35,0652 10.171,09