17 Aralık 2024 Salı
Şakir  İlyasoğulları

HAYRİ ÖNDER BEY

BALKANLARIN GURURU DEĞERLİ BİR BÜYÜĞÜMÜZ
 
 
HAYRİ ÖNDER BEY (AYRİ DEMİRIVSKİ)

Çocukluğumun geçtiği Makedonya'nın incisi sayılan o güzelim  OHRİ kentinde 1950 li yıllarda çok az evde radyo mevcuttu. Bu itibarla Radyo yayınlarını dinlemek için  o zamanki Ohri'de bulunan iki Otele gitmek gerekiyordu. Bunun dışında ise Radyo emisyonları , Belediyenin Çarşıdaki meşhur 700 yıllık tarihi Çınar Ağacının üzerine yerleştirdiği bir büyük hoparlör ve yine LETNİTSA Restorana yakın  yerdeki bir binanın Balkonuna yerleştirilen diğer bir Hoparlör ile dinlenebiliyordu. İşte anılan tarihlerde (Biz Ailece 1957 yılında ANAVATANA göç ettik) müziğe olan tutkumun sonucunda Radyolardaki birçok müzik yayınını dinliyordum. İşte bu dönemde çok popüler olan, Bitola Moy Roden Kray (Manastır Benim Doğum kentim), Za kogo ti Tsuti Dano Litseto, Mariçele Liçno Devoyçe,Treno,  Zbogum Majko, Bolen Lezi Mlaad Stoyan, Magdo Mori Magdaleno,Ne se Fakay Done Donke,Snoşti te Mare sonuvav,Snoşti Pominav Zaminav Pokray Bitolskite Kasarni,Taki Daskalot, Zbogum Mayko ; gibi poüler şarkıları büyük bir beğeni ile  dinliyordum. O koca göçten sonra , Üsküp Radyosunca Göç eden Türklerle ilgili Programlarda yuakrıda anılan şarkılar ve Özellikle Bitola Moy Roden Kray Şarkısı isteklerde ön sıralardaydı.
>   
> Dönem Komunist Jugoslavya Dönemiydi. Radyolarda yayınlanan bu şarkılar için MAkedonca Halk ŞArkıları diye anons yapılıyordu. Ancak halen bütün Balkan Ülkelerinde söylenen bu şarlıların bir isimsiz kahramanı , bestecisi vardı; bu besteci 1923 Manastır doğumlu merhum HAYRİ ÖNDER Bey idi. MAkedonyadaki ismi AYRİ soyadı ise Demirovski olan bu büyüğümüz şarkılarını o yumuşak sesiyle seslendirmiş ve bestelerinin güftelerini de kendisi yazmıştır.
> 1955 Yılında henüz 29 yaşındayken bu bestelerine ara vermek zorunda kalmıştır. Çünkü Anavatana göç etmiş ve göçün verdiği yaşam mücadelesi onu hem çok sevdiği Manastır'dan ve şarkılarından ayırmıştır. Manastırdayken Şirok Sokakta (eski HAmiidye Caddesi,bu cadde 23Temmuz 1908 yılında Merutiyetin ilân edildiği Caddedir) berberlik yapar , daha sonra Hırvatistan'nın başkenti Zagrebe Kaligrafi eğitimi için gider . Meşhur bestesi Bitola Moy Roden Kray Şarkısını 1949 yılında orada besteler. Zagreb dönüşü 1950 yılında Manastır Radyosunun kuruluşu dolayısıyla açılan sınavı kazanmıştır. Her Cumartesi günü öğleden sonra canlı olarak programlarını sunar ve  Anavatana göç edeceği 1955 yılına kadar
>   tamamı hit olan 40 ın üzerinde beste yapar. Anavatana göç ettiğinde yanında annesi eşi ve iki küçük kızı da vardır. Üçüncü kızı ise İstanbul'da Dünyaya gelmiştir. Zor bir hayat mücadelesine girişir önceleri berberlik yaparak ailesini geçindirir, sonra Sinemalar için Afişler yazar. Daha sonra ise birçok dergiye çizerlik yapar, ama en önemlisi SALATA Dergisini çıkarır. Manastıra ancak 1983 yılında yani göç ettikten 28 yıl sonra gitme fırsatını bulur ve doğup büyüdüğü o topraklara tekrar ayak basınca göz yaşlarına boğulur. Bu duygusal ve kültürlü zarif büyümüzle Üsküpte  T.C.  Üsküp Büyükelçiliğinde Kültür Müşaviri olarak görev yaptığım 2000 yılında tanışma ve kendisiyle uzun uzun sohbet etme onurunu yaşadım. Manastır Radyosunun kuruluşunun 50 nci yıldönümü için Şeref Konuğu olarak davet edilmişti. Elbette Dönemin MAkedonya B.Elçisi Sn. Fazlı Keşmir Bey ve Kültür Müşaviri olarak beraberce o etkinliğe katıldık. Kendisi o yumuşak sesiyle ,  BOHEMİ Orkestrası eşliğinde Taki Daskalot ve Bitola Moy Roden Kray şarkılarını seslendirdi     Şarkılarını seslendirdiğinde  dakikalarca ayakta alkışladı, törende eski Makedonya Cumhurbaşkanı müteveffa Kiro GLİGOROV da vardı. Ertesi gün bütün Makedonya basını  , Bitola Şarkısının son Elli yılın en iyi Makedon Şarkısı seçildiğini yazıyordu. Bir Diplomat hele sanatçı bir Kültür Müşaviri için bu olay elbette büyük bir övünç vesilesidir. Manastırda kaldığı dört gün boyunca kendisiyle çeşitli röportajlar yapılarak, besteleri hakkında bilgi vermiştir. 
> 1983 yılından sonra yine bazı önemli besteler yapmış ve sık sık Makedonya'ya davet edilmiştir. 2007 yılında Manastır Belediyesi aldığı bir kararla kendisine FAHRİ ONUR HEMŞERİLİĞİ Ünvanını vermiş ve 
> onun hayatını ve bestelerini anlatan bir dergi çıkarmıştır. Yine aynı yıl kendisinin 21 bestesini içeren bir CD çıkartılmıştır. Bestelerinde zaman zaman Türkçe nakaratlar da kullanmıştır. Sevdım seni alamadım cilvene Mare doyamadım, Ben seni severım çok seni severım pokray Bitolskite Kasarni. (Seni Manastır Kışlaları civarına sevdim) Burada Merhum Büyüğümüzün tarih bilgisi meydana çıkıyor . Manastır bugün için artık tarih olan kışlaları ile meşhurdur. Osmanlı Üçüncü Ordusunun büyük kışlalara Manastırdadır.) Yine bir  başka nakarat ise Magde Of aman aman doyde zor zaman. Merhum Hayri Bey 80 yaşındayken Elveda Rumeli Dizisinde  BİTOLA Şarkısını Manastır Doğum Yerim olarak Türkçeleştirdiği şekilde seslendirdi.Akordeonda kendisine Sn. Muammer Ketençoğlu eşlik etti. 2008 yılında 17 Temmuz günü Üsküp Yaz Sanat Festivali çerçevesinde bir konser yapmıştım. Piyanistim kızım Sıla İLYASOĞULLARI Manastır Şarkısını çaldı ben de seslendirdim. Şarkı çok alkışlandı, ancak dinleyicilere ; besteci HAYRİ DEMİROVSKİ Bey size çok selam söylememi iletti deyince bir o kadar daha alkış koptu.
> FİNALE DOĞRU.
> Bu büyük usta artık yorulmuştu. 2009 yılının 7 Şubat günü TRT -2- de Sn. Havva Karakaş'ın canlı olarak sunduğu Balkan Havası adlı programa katılmış ve 83 yaşında BİTOLA şarkısını canlı olarak seslendirmişti. Kendisi hakkında Program süresince ben de bir konuşma yapmıştım. Akşam yemeğine beraber gittik, çok az yemak yedi, zaten az yiyordu. Kendisini bitkin gördüm ve böbreklerinden şikayetçiydi. Nisan ayında ise Üsküp Kültür Müdürü Sn. Nikola Gligorov beni telefonla arayarak MANİSA MESİR MACUNU Festivalinde Hayri Beyin Bitola Şarkısını seslendirmemi rica etti. Seve seve kabul ettim. Merhumu da şeref konuğu olarak davet ettiler. Kendisiyle  telefonda konuştum, 25 Nisan 2009 akşamı törene katılacağını damadının kendisini arabasıyla Manisaya getireceğini söyledi. Ancak o gün Cuma günüydü ve Diyalize giriyordu. Doktoru o gün evinden dışarı çıkmamasını istemiş. Törene gelemedi, bu mazeretini Sn. Nikola GLİGOROV'a söyledim. Cevabı aynen şöyleydi. Bizde kendisi şarkılarıyla yaşayacaktır. Sonra defalarca telefonlaştık, hep iyiyim diyordu. Hastahaneye yattı aradım. Hastaneden çıkar çıkmaz hemen aradı ve ilgime teşekkür ederek iyi olduğunu söyledi. 
> Böyle değerli bir büyüğümüzü tanımak benim için bir övünç meselesi olmuştur. 22 Ekim sabahı ev telefonum çaldı karşımda ağlayan bir ses, Merhumun kızı Perihanın hıçkırıklarıydı bu ses, çok zor konuşuyordu. Şakir Bey Babamı kaybettik dedi .Böyle değerli bir büyüğümüzü tanımak  benim için övünç vesilesi olmuştur. Medeniyet , San'at ve zerafet dolu bu kalp 22 Ekim 2009 tarihinde İzmir'de susmuştu. Nurlar içerisinde yatsın. Ölüm Haberini Makedonyadaki yakın arkadaşı Pof. Dr. Aleksandar Steyrovski'ye iletiiğimde kendisi hüngür hüngür ağlıyordu. Bu haberi Manastır Belediye Başkanı Sn. Vladimir TALEVSKİ' ye ve Üsküp Televizyonuna bildirdim. Manastırda hemen bir Anı defteri açıldı. Makedonyadaki bütün TV kanalları bu haberi verdiler. aynı gece TEK Rumeli TV kanalında akşam haberleri bana bağlandı ve canlı yayında büyük ustanın vefatını bildirdim. Manastır kentinin sembolü 
> olan tarihi Osmanlı saat kulesinde saat başı vuruşlarında onun BİTOLA Şarkısı çalmaktadır. Büyük Ustanın Belgeselini Yasin Ali Türkeri b yaptı. İzmirde yapılan Belgesel tanıtımına Makedonya B.Elçisi Sn. Goaran TAskovski ile beraber katıldık. Bu büyük Ustanın aziz hatırası önünde hürmet ve derin saygılarımla eğilmeyi borç bilirim.   ŞAkir İLYASOĞULLARI

> Bir Ülkenin geleceği, o ülke insanlarının göreceği eğitime bağlıdır. (Albert Einstein)       İyi olan tek şey bilgi ve kötü olan tek şey de cehalettir. (Sokrates)     
Son Yazıları
Anket
  • Bayramınız Kutlu Olsun
Üye Girişi
Popüler Albümler
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
Piyasalar
Altın Dolar Euro Bist
2.981,81 34,9873 36,8226 10.146,61