17 Aralık 2024 Salı
Şakir  İlyasoğulları

Kurtuluş Savaşı ve General TRİKOPİS

KurtuluÅŸ Savaşı ve General TRÄ°KOPÄ°S  
KurtuluÅŸ Savaşımızla ve özellikle 26-30 AÄŸustos 1922 tarihleri arasında cereyan eden Büyük Taarruzla ilgili olarak tarihçilerimiz tarafından gerekli araÅŸtırmalar teferruatlı olarak yapılmış ve günümüzde bu SavaÅŸ için anlatılacak bir ÅŸey kaldığını tahmin etmiyorum. Ancak  Ä°ngilizlerin telkin ve silah yardımıyla 15 Mayıs 1919 tarihinden 9 Eylül 1922 tarihine kadar 39 Ay süreyle Yunan Ordusu  tarafından iÅŸgal edilmiÅŸ olan Batı Anadolu'nun kurtarılmasıyla ilgili olarak kanımca çok ilginç bulunan bazı noktalara deÄŸinmek istiyorum. Yurdumuzu iÅŸgal etmiÅŸ bulunan Yunan Ordusuna bu savaÅŸta ilk darbe 1921 yılı Mart Ayında  Birinci Ä°NÖNÃœ zaferiyle vurulmuÅŸtur. BaÅŸkumandan Büyük Asker Mustafa Kemal PaÅŸa (ATATÃœRK Soyadını 1934 yılında almıştır.) kumandasındaki Türk Ordusu 23 AÄŸustos- 13 Eylül 1921 tarihleri arasında cereyan eden Sakarya Meydan Savaşında , Yunan Ordusunu bozguna uÄŸratmış ve Yunan Ordusunun  Sakarya nehrinin batısına çekilmesini saÄŸlamıştır. Kanımca bu büyük zafer Yurdumuzda  daha büyük bir coÅŸkuyla kutlanmalıdır. Bu SavaÅŸta Yunan Ordusu saflarında Prens Andre (Yunan Kralı Konstantin'in yeÄŸeni) Korgeneral rütbesiyle katılmıştır.
Prens Andrenin oÄŸlu ise halen Ä°ngiltere Kraliçesi olan Elizabet'in eÅŸi Edinburg Dükü Prens FÄ°LÄ°P'tir. Büyük Asker ATATÃœRK Sakarya Savaşından sonra  Yunan Ordusunun üstüne gitme riskini göze almamış, tedbirli davranarak Yunan Ordusuna karşı nihai darbeyi bir yıl sonra indirmiÅŸtir. 
1922 yılı 26 AÄŸustos sabahı saat 04.45 te büyük gizlilik ve ÅŸiddetli bir topçu ateÅŸiyle baÅŸlayan Büyük Taarruz, Yunan Ordusu Karahisar'ın 50 Km. kadar güneyi ve 20-30 Km. uzunluÄŸundaki  doÄŸu cephesinde çok büyük bir tahkimat yapmıştır. Yunanlıların bu tahkimata çok güvendiÄŸi , Yunan Orduları BaÅŸkumandanı General Nikolaos TRÄ°KUPÄ°S tarafından 1952 yılında Atina'da Gazeteci Hıfzı TOPUZ'a verdiÄŸi bir mülâkatta ifade edilmiÅŸtir. Kusursuz bir SavaÅŸ Planı yapan büyük komutan Mustafa Kemal PaÅŸa, 26 AÄŸustos sabahından kesin zafere ulaşıldığı 30 AÄŸustos akÅŸamına kadar  hiç uyumadan  bir çok cepheden bu savaşı yönetmiÅŸtir. (Seryaver "BaÅŸyaver" Salih BOZOK'un hatıraları) Dumlupınar Savaşını kaybeden Yunan Ordusu , bozguna uÄŸramış ve Ä°zmir istikametine doÄŸru kaçmaya baÅŸlamıştır. 31 AÄŸustos 1922 günü artık Yunan Ordusuna mensup General - Subay ve Erler esir alınmış ya da teslim olmaya baÅŸlamışlardır. Esir düşen bir Yuna Binbaşısı , ATATÃœRK'ün Huzuruna getirilir. BilindiÄŸi gibi ATATÃœRK Fransızca diline pekiyi derecede vakıftır. Fransızca bilen Yunanlı Binbaşıya, merak etmemesini ve esirlere Viyana SözleÅŸmesi kuralları gereÄŸi iyi davranılacağını söyleyince, o tarihte henüz 41 yaşında olan ATATÃœRK'e " Ben kiminle görüşüyorum diye sorar" Atatürk ise " Ben Türk Orduları BaÅŸkomutanı Mustafa Kemal PaÅŸayım diye cevap verir. Binbaşı aynen ÅŸu cevabı vermiÅŸtir. Ben bu savaşı neden kaybettiÄŸimizi ÅŸimdi daha iyi anlıyorum der. Yunan Orduları BaÅŸ Komutanı Hacı Anesti bu savaşı Ä°zmirden Gemiden yönetmiÅŸtir.
2 Eylül 1922 Günü UÅžAK'ta Yunan Orduları BaÅŸkumandan vekili olan General TRÄ°KOPÄ°S  esir alınmış ve Hacı Anesti'nin yerine BaÅŸkomutanlığına getirildiÄŸini bunu ancak  ATATÃœRK'ün huzuruna getirildiÄŸinde  ATATÃœRK'ten öğrenmiÅŸtir.
Yunan Ordusunun bu savaşın başında BaÅŸkomutanı General PAPULYAS'tır.  Sakarya Meydan savaşından sonra ise Aralık 1921 yılında  görevden alınarak yerine General Hacı Anesti getirilmiÅŸtir.
General TRÄ°KOPÄ°S 1868 doÄŸumlu olup 91 yaşında 1959 yılında ATÄ°NA'da ölmüştür. 1952 yılında 84 yaşındayken Gazeteci Hıfzı TOPUZ'a verdiÄŸi röportajda. ATATÃœRK'le olan karşılaÅŸmasını anlatmıştır. 2 Eylül 1922 günü UÅŸak'ta esir alındığında, kendisini Ä°smet PaÅŸanın alıp ATATÃœRK'ün huzuruna getirdiÄŸini ve ATATÃœRK'ün kendisine " Yorgunsuzun istirahatiniz saÄŸlanacaktır,üzülmeyiniz siz görevinizi yaptınız , NAPOLYON da SavaÅŸ kaybetmiÅŸ ve esir düşmüştür, burada misafirimizsiniz" dediÄŸini anlatmıştır. Ayrıca Mustafa Kemal PaÅŸa kendisine,  saÄŸ olduÄŸuna dair bir yazıyı kaleme almasını ve bunu da telgrafla eÅŸine bildireceÄŸini iletmiÅŸtir.  Åžimdi uzun bir yaÅŸam süren General TRÄ°KOPÄ°S'in neden her 10 Kasımda ATATÃœRK'ün ölüm yıldönümünde Atina'daki BüyükelçiliÄŸimize gidip taziyede bulunduÄŸunu anlamak daha kolaydır.
General Trikopis, bu savaÅŸ gereksiz bir savaÅŸtı, bizim ANADOLU'da iÅŸimiz neydi.  Buna yabancı devletler sebep olmuÅŸtur, demiÅŸtir. General TRÄ°KOPÄ°S esir alındıktan sonra  Kayseri'ye götürülmüş ve orada TALAS yakınında bir esir kampında bir yıl kadar kalmış ve esirlerin mübadele edilmesi anlaÅŸması yapılınca Yunanistan'a gönderilmiÅŸtir.  Yunan Hükümeti  General PAPULYAS, General Hacı ANESTÄ°, bir çok generali, BaÅŸbakan GUNARÄ°S'i ve bazı  bakanları bu  SavaÅŸ hezimetinden sorumlu tutarak idama mahkum ederek kurÅŸuna dizmiÅŸtir. General TRÄ°KOPÄ°S ise  Yunanistan'da bu olaylar yatışınca Ãœlkesine gönderilmiÅŸtir. Kendisi 1928 yılında isteÄŸiyle emekli olmuÅŸtur. Ancak hatıralarını yazmamıştır.
Artık Türk ve Yunan Ulusları komÅŸu ve birbirine dosttur. Bu dostluk temelini de ATATÃœRK- TRÄ°KOPÄ°S  ve VENÄ°ZELOS (Yunan BaÅŸbakanı) atmıştır. Bu dostlukları pekiÅŸtirmek görevi de sanatçı ve sporculara da düşmektedir. KurtuluÅŸ Savaşımızın  91 nci yıldönümünde , baÅŸta BaÅŸkomutan ATATÃœRK ve  diÄŸer komutanlarımız ile tüm subay ve erlerimizi rahmet ve şükranla anmak bizim borcumuzdur. Nurlar içerisinde yatsınlar.

Şakir İlyasoğulları
Son Yazıları
Ãœye GiriÅŸi
Popüler Albümler
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
Piyasalar
Altın Dolar Euro Bist
2.981,81 34,9873 36,8226 10.146,61