17 Aralık 2024 Salı
Şakir  İlyasoğulları

ÜLKEMİZDE MÜZİK ÇEŞİTLİLİĞİ

ÜLKEMİZDE MÜZİK ÇEŞİTLİLİĞİ


Değerli Okurlar bu gün sizlere San'at ve Sanatçı kavramı üzerinde durma gereğiıni duydum. Siyasi konularda yazı yazmam çünkü benim ilgi alanım olmadığı gibi bu konuda da bilgi sahibi değilim. Yine İnançlı bir insanım ama Dini Konularda yazı yazamam. Bir sanatçı olarak Kültürümüz ve San'at konusunda bazı düşünce ve görüşlerimi aktarmak istiyorum.
Bendeniz Müzisyenim, Opera Solist Sanatçısıyım. Operanın elbette ne demek olduğunu bilmektesiniz. Bu sanat dalı 14 ncü yüzyılda İtalya'da kendini göstermiş daha sonra diğer Avrupa Ülkelerine de yayılmıştır. Ülkemizde ise , Osmanlı Döneminde  19 ncu yüzyılda VARNA'da LA TRAVİATA  Operasını yabancı sanatçılar icra etmiştir. Yani Osmanlı çok sesli müziğe sıcak bakmakta. Batılı bir müzisyen olan Donizetti Paşayı İstanbul'a davet edilmiştir. Daha sonra 1920 li yıllarda  İse artık İstanbul'da Operetler oynanmaya başlamıştır.
Ülkemizde ise İlk Opera Ankara'da 1936 yılında Ankara'da şimdiki Resim ve Heykel Müzesinin bulunduğu salonda oynamıştır. Bu salon o zamanki Halkevi adlı binadır. Büyük Önder ATATÜRK  mehum Bestecimiz Ahmet Adnan SAYGUN'a bir Opera bestelemesini ister. SAYGUN da ilk Türk Operası olan  KÖROĞLU Operasını besteler ve  bu eser İran Şahı Rıza PEHLEVİ (1979 yılında devrilen İran Şahı Rıza Pehlevi'nin Babası) Türkiye'yi ziyateri sırasında 1936 yılında oynamış ve ATATÜRK konuğuyla birlikte bu temsili Locasından izlemiştir. Daha sonra ise ATATÜRK'ün emriyle 1936 yılında Ankara'da Konservatuvar kurulmuş ve batılı anlamda  ilk Operamız 1942  yılında yine  aynı  sahnede sergilenmiştir.  Bu eser Giacomo   PUCCİNİ' nin Madame Butterfly adlı yapıtıdır.
Benim Opera eserlerinde en çok beğendiğim taraf bu san'atın mikrofonsuz icra edilmesi yanında konu çeşitliliğidir. Operalarda elbette beşeri Aşk konuları işlenmiştir. Ancak bu konuların yanında evlât sevgisi , Anne sevgisi gibi konulara  da yer verilmiştir. Benim konserlerde seslendirdiğim   MAMMA  (Anne)adlı İtalyan'ca  bir Napoliten Şarkıda " Evine taşradan dönen bir gencin Annesine olan özlemi dile getirilmektedir. Anneciğim sana döndüğüm için nekadar mutlu olduğumu bilemezsin, sen benim hayatımsın ve artık seni bırakmayacağım  " sözlerinde elbette  ki anne sevgisi vardır. Yine RİGOLETTO Operasında bir aşk konusu da işlenmekteyse de , esas tema bir babanın biricik kızına olan sevgi ve düşkünlüğüdür. Kızım benim için Dünya'da her şeydir, sözleri bu eserin en önemli bölümlerinden biridir.
Ülkemizde ilk Opera Binası Ankara'da eski bir sergi evi olan ve daha sonra bir Alman mimar tarafından  bugünkü şekline dönüştürülen ve 2 Nisan 1950 yılında  açılan binadır. Bizler halen bu Binada temsillerimizi oynamaktayız. Başkentimizin şiddetle Modern bir Opera binasına ihtiyacı vardır.
Büyük Önderimiz ATATÜRK ilk kez Operayı 1914 yılı başlarında bir kış günü  SOFYA'da seyretmiştir. O tarihte binbaşı rütbesiyle  Bulgaristan'ın Başkentinde Askeri Ataşe olan ATATÜRK , CARMEN Operasını izlemeye gider ve bu onun ilk kez Opera'ya gidişidir.  Aynı temsili Bulgar Çarı Ferdinand da izlemektedir. Temsilin ikinci Perdesinin arasında  Ferdinand ATATÜRK'ü locasına davet eder ve eseri nasıl buluyorsunuz der. ATATÜRK de fevkalâde diye cevap verir. Çarın bu soruyu kasıtlı olarak sormakta olduğunu ve bizde Opera var sizde ise henüz yok demek istediğini elbette ATATÜRK anlamıştır.Bu görüşmede Çar ATATÜRK'le Fransızca konuşmuştur. Bilindiği gibi ATATÜRK Fransızca dilini iyi  derecede bilmekteydi. O gece kalmakta olduğu  Otel odasının kapı aralığından bir ışık sızmaktadır, gece saat 03.00 dır. Aynı katta kalan arkadaşı Şakir ZÜMRE (ilk sanayicilerimizden biri ve birinci dönem Ankara Milletvekili) Kapısını vurarak " Kemal neden uyumuyorsun  diye sorar" Atatürk ise Ferdinand'ın bu sözlerine çok üzüldüğünü söyler ve " İnşallah bir gün Ülkemizde bir Operamız olur der" Ülkemizde Opera ve Bale sanatı seviyesi Üst düzeydedir.
Birçok solistimiz yabancı ülkelerde başroller oynamaktadırlar. Bu konunun ise Medyamıza yansıması yeterli düzeyde değildir.
Yine ATATÜRK " En zor devrim Müzik Devrimidir " sözlerini söylemiştir. Ülkemizde müzik çeşitliliği mevcuttur. Ancak şurası da muhakkak ki Radyo ve Televizyon Kanallarında daha çok gençlerimizin tercih ettiği müzikler yayınlanmaktadır. Oysa ki Türk Sanat Müziği ve Türkülerimizi biraz ihmal ettiğimizi düşünüyorum. Müziği bir kıyafete benzetecek olursak, bu kıyafetlerin tamamının vitrinde sergilenmesi gerekir. O zaman halkımız beğendiği elbiseyi yani müziği seçecektir. Ama bazı müzikleri az veya hiç sergilemezseniz o zaman halkımız belki de beğenebileceği bir müzik çeşidinden mahrum kalacaktır.Diğer bir husus ise müzikte volüm sorunudur. Elektronik aletlerin üst düzey teknoloji ile donatılmış olması sonucunda Ülkemizde müzik özellikle gençlerimiz arasında alabildiğine yüksek sesle dinlenmektedir.  Bizim çocukluğumuzda dinlediğimiz ve bugün Dünyanın her yerinde mevcut olan Akordeon neredeyse Orkestralarımızda  yok denecek kadar azdır.
Sanatımı  yurtdışında icra ederken "Batılılara bakın biz bu sanatı da biliriz" fikriyle hareket ediyorum. Son olarak 18 ve 22 Mayıs 2012 tarihlerinde Üsküp'te iki konser vermiştim. Tıpkı bir İngiliz icadı olan Futboldaki  ulusal başarılarımızda sevindiğimiz gibi, sanatsal başarılarımızla da sevinmeliyiz.    2000 yılında Futbol Milli takımımız Dünya Üçüncüsü olmuştu, o tarihte T.C Üsküp B.Elçiliğinde Kültür Müşavirliği görevini yürütüyordum . Bu başarıyı Üsküp ve Ohri'de iki gece üst üste Fener Alayı ile kutladık. Sanatta ve Sporda nice Ulusal başarılara.
Son Yazıları
Anket
  • Bayramınız Kutlu Olsun
Üye Girişi
Popüler Albümler
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
Piyasalar
Altın Dolar Euro Bist
2.981,81 34,9873 36,8226 10.146,61